Min samling muminmuggar och årets vinternyhet

 
Jag ääälskar porslin. I mina köksskåp finns en hel del Muminrelaterat porslin, som det väl sig bör för en finländare. Jag är ingen samlare direkt, men jag tycker att muggarna är fina och de får gärna följa med mig hem från butiken. Sedan försöker jag använda dem så flitigt jag bara kan. Vi brukar dricka glögg ur vintermuggarna, och kaffedrickare som kommer på besök får också avnjuta sin dryck i muminmuggar. (Jag är tedrickare och föredrar rejält tilltagna koppar på typ en halv liter, så i det avseendet är muminmuggarna lite bristfälliga.)
 
Muminmuggarna har funnits sedan 1990-talet, men det var år 2006 som den första riktiga säsongsmuggen kom. Innan dess hade man firat millennieskiftet med en julmugg och dessutom släppt två muggar med jultema som såldes år 1997-2002 respektive 2004-2005. 
 
Vintermuggen år 2006 hette Talviyö (Vinternatt) och då den släpptes var jag tonåring och i allra högsta grad ointresserad av porslin. Men varje år sedan året därpå har jag lyckats införskaffa, eller få, vintermuggen. Jag har dessutom dubbletter av ganska många från de senaste åren.
 
 
Man kan se ett klart mönster bland vintermuggarna. De fyra första åren (2006-2009) var muggarna mörka, och de fyra nästföljande åren (2010-2013) gick de i stället i vitt och ljusblått och pryddes av snöflingor. De senaste åren har de snarast gått i vitt och svart med enstaka färgklickar.
 
 
Mina personliga favoriter är (nerifrån upp): Jouluyllätys (Julöverraskning) från 2009, Talviuni (Vintersömn) från 2015 och Lumihevonen (Snöhästen) från 2016.
Årets vintermugg (pressbild ovan) har så gott som ingenting med julen att göra, vilket också hörs på namnet Talvikevät (Vårvinter). Men med accentfärgerna rosa och grönt kan jag faktiskt ändå inte bli nöjdare. En riktig höjdarmugg som såklart ska få komma med i min samling vintermuggar!
 
Har ni något muminporslin med vintertema? Vilken mugg är er favorit?

Årets första jullista!

Jag snodde säsongens (för min del) första jullista från Sofies julblogg.
 
När började du tänka på julen?
Jag tänker på julen sporadiskt under hela året, men började längta på riktigt (dvs. mer regelbundet) efter sommarsemestern. Så i början av augusti, ungefär.
 
 
Ungefär nånstans här tänkte jag på julen för första gången så där på riktigt i år.

Favoritdag i december?
Hela december är en fest. Kan omöjligt välja. Min födelsedag, julafton och juldagen är väl i topp åtminstone.

Vad vill du ändra på denna julen, jämfört med förra?
Jag vill åka på julmarknad nånstans i Europa, och det ska jag göra också. Men mer om det senare! Lite mindre stress på själva julafton skulle inte heller sitta fel.

Vad vill du absolut inte ändra på denna julen, jämfört med förra?
Allt kravlöst häng med familjen.
 

Vilken godsak vill du allra helst baka/köpa?
Fick dille på både saffransbullar och rosévinsglögg förra året, så definitivt det! Tills dess avnjuter jag mitt favoritörtte (Vanilla chai från Pukka).
 
 
Julkryddigt te med mjölk och honung är livet så här i september.
 
Har du någon jullåt som alltid är bland de första du spelar på säsongen?
Alltid, alltid Jul, jul, strålande jul. Därefter kommer Christmas Time. Men jag brukar försöka hålla mig ifrån julmusiken tills det blir november ungefär. Jag lyssnar kanske nån gång ibland innan dess om jag tycker att jag behöver det. Jag blir så lugn av julmusik - det är nästan som en bedövning - så ibland kan jag helt enkelt inte neka mig den.

Julklappar i rött, vitt och beige

Jag tänkte att vi skulle inleda årets julboggarsäsong (hoppas att jag inte kroknar redan i november i år!) med att ta en titt på hur min julklappsinslagning såg ut förra året. Tidigare har jag föredragit färgstarka papper med mönster, glittersnören och enorma rosetter, men jag har lugnat ner mig lite på den fronten. Faktum är att alla paket matchade varandra förra året, och de gick alla i rött, beige och vitt. Jag bestämmer aldrig något tema, utan det blir helt enkelt som det blir, och förra året råkade det alltså bli så.
 
 
En av mina vänner fick virkade snöflingor både ovanpå och inuti sitt paket.
 
 
 
Här gick jag lite bananas med tanke på hur alla andra julklappar såg ut - använde en washitejp i guld för att piffa upp en vanlig julklappsetikett i kartong, och så knöt jag fast pärldetaljer som blivit över från julkortsfixet. (HÄR kan du se hur förra årets julkort såg ut!)
 
 
 
Älskade det här bandet!
 
Jag köpte faktiskt inte en enda rulle bara en enda rulle papper förra året. Fattar ni? Jag lovade mig själv det i början av säsongen och jag höll (nästan) löftet julen ut. Jag är snart mogen att börja hålla mina nyårslöften! I år blir det dock annorlunda, för redan i juli köpte jag första rullen... Men till mitt försvar är alla mina papper nästan slut nu efter förra årets bravader.